Wat is composteren?

Iedereen heeft het er over, maar wat is het nou eigenlijk precies?

De feiten op een rijtje

Composteren is een methode om organisch afval te verwerken. Bacteriën, schimmels, kleine insecten – ook wel micro-organismen genoemd – voeden zich met het vaste afval en zetten het om in koolstofdioxide, water en compost. Die micro-organismen hebben daarbij zuurstof nodig. Daarom spreken we ook wel van een aeroob proces. Daarnaast is een relatief hoge vochtigheidsgraad en een voldoende hoge temperatuur nodig voor een goed composteerproces.

Composteren gebeurt op twee manieren:

  • Bij industriële compostering controleren en sturen installaties het proces voortdurend bij. Daardoor versnelt het composteren aanzienlijk. In circa drie weken is de klus geklaard.
  • Bij thuiscompostering ben je onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden. Het afval omzetten in compost verloopt dus veel trager, zeker bij koud of droog weer.

Circle of Life

BYTBAR wikkels hebben het certificaat Tüv Home Compost dat aantoont dat het materiaal composteert volgens de voorgeschreven normering. Omdat wij op zoek waren naar een verpakking die weer onderdeel wordt van de ‘circle of life’ hebben wij op basis daarvan besloten te werken met dit materiaal. Het verpakkingsmateriaal van BYTBAR heeft daarmee ongeveer 10 maanden nodig om volledig te composteren. Ons doel was om een veelvuldig gebruikt product te vervolmaken, zodat de nu aanwezige nadelen ervan zouden worden opgeheven. Dat is gelukt. Met BYTBAR brengen wij een smaakvolle, energierijke en vegan reep in een composteerbare wikkel.